NU MAI LUA TOTUL DE BUN!

Poate ai remarcat că în ultima vreme am dezvoltat o mini pasiune pentru expresii interesante.

Astăzi a venit rândul lui ”take it with a grain of salt” sau, mot a mot, ”ia-o cu un bob de sare” sau, mai pe românește, ”grijă la promisiunile de tipul marea cu sarea.”

Sunt întrebat aproape zilnic cum să facem să cernem informația asta abundentă de pe internet, care o fi legit și care o fi total fake. Cea mai bună arma pe care o avem rămăne gândirea critică – care trebuie și ea exersată, la fel ca mușchii la sală – dar mai avem ceva la îndemână: calea de mijloc!

Să luăm câteva exemple practice și să vedem cum putem folosi metoda asta:

Am auzit că dacă nu mănânci o masă cu proteine la maxim 30 de minute după antrenament, te-ai antrenat degeaba.
Nu, nu-i așa, dar totuși, nu sta 3 ore nemâncat după sală. Nu trebuie să ronțăi un baton proteic în vestiar imediat după, dar mănâncă totuși după 1 – 2 ore, nu sta flămând.
See what I did there? Calea de mijloc!

Am auzit că dacă mănânci mai mult de 30 de g de proteine la o masă nu pot fi absorbite de corp și nu crești în masă musculară.
Nu, nu-i așa, dar totuși, dacă ai un obiectiv zilnic de 100 de g de proteine, nu mânca 80 de g la o masă și 20 de g la alta, încearcă să le împarți relativ egal.
See what I did there? Calea de mijloc!

Și tot așa!

Greutățile libere sunt cele mai tari și aparatele sunt de căcat!
Nu, dar dacă tot mergi la sală, profită echipamentul de acolo și fă cu ambele.

Merge și cu exemple pozitive:

Zahărul nu e drog, nu te îngrașă automat, nu e toxic, nu te omoară.
Da, dar totuși nu mânca ciocolată, prăjitură, jeleu și înghețată în fiecare zi de parcă vine mâine sfârșitul lumii.

Înțeleg confuzia cauzată de excesul de informație și e păcat că fitness-ul a ajuns un ghiveci de dezinformare în masă și o ciorbă plină de concepte extremiste…

Ori 6 zile de sală pe săptămână, ori deloc.
Ori 6 mese pe zi ori fasting de 48 de ore.
Ori 6 feluri de suplimente, ori nici unul.

Deși, dacă te gândești logic, cu absolut nimic din viața ta nu faci așa. Nici cu salariul, nici cu partenerul, nici cu job-ul, nici cu copiii, nici cu șofatul mașinii.

Cea mai bună variantă de a prospera în toată nebunia asta care se întâmplă în lumea fitness-ului online este să absorbi orice informație cu posibilitatea de pune-o în practică într-o formă sustenabilă care de cele mai multe ori e tocmai calea de mijloc.

Plus că, gândește-te realist, nu are rost să copiezi ce face un culturist profesionist, un muscle influencer sau un actor de Hollywood când tu nu ești nici una din aceste variante.

Nu te ataca, nu zic asta să te condamn, zic asta tocmai ca să îți aduc vești bune! Tu nu ai nevoie să duci totul la nivelul la care se duc ei pentru a fi o persoană activă, atletică, puternică și sănătoasă.
Tu ai nevoie de calea de mijloc!